De zon; wees verstandig

Published:

Met de zomer in aantocht wil ik je laten weten wat er zo goed is aan de zon, en waar je zeker ook op moet letten bij het in de zon zitten. De zon geeft ons over het algemeen een blij gevoel en is met gezond ‘gebruik’ ook nog eens heel goed voor ons.

Vitamine D3
In de zon maken we o.a. vitamine D3 aan. En die vitamine D3 hebben we keihard nodig voor onze weerstand tegen infecties. Daarnaast hebben we vitamine D3 nodig voor de opbouw van sterke botten en bij een ontsteking zoals bijvoorbeeld bij acne of rosacea.

De UV-straling van de zon, die ook zonverbranding en huidkanker kan veroorzaken, is verantwoordelijk voor de aanmaak van Vitamine D. De aanmaak daarvan is het meest effectief als de zon hoog aan de hemel staat (tussen 12 en 15 uur).
Een korte blootstelling zonder bescherming van een groot huidoppervlak is beter dan lange blootstelling van een klein stukje huid.
Dagelijkse blootstelling van je handen, onderarmen en onder benen in de zomer rond het middaguur gedurende 15 minuten is bij een blank persoon al voldoende.

TIP
Geniet iedere dag kortstondig onbeschermd met je armen en benen van de zon voor de aanmaak van Vitamine D3.
Je gaat stukken energieker het najaar in! 
Smeer de huid van je gezicht wel 's ochtends al in met een goede beschermende creme met UVA en UVB filter (minimaal SPF30).


Pigmentvlekken
Diezelfde zon die zo gunstig is voor onze vitamine D3 aanmaak, veroorzaakt soms ook van die vervelende pigmentvlekken.
Pigmentvlekken zijn lichte tot donkere vlekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Pigmentvlekken worden gevormd wanneer de pigmentcellen onder invloed van zonlicht plaatselijk te veel pigment aanmaken.

Dit kan verstoord worden door o.a. medicijnen, beschadiging van de huid en hormonale invloeden. Daardoor kunnen pigmentvlekken ontstaan. Er zijn verschillende vormen van pigmentvlekken: ouderdomsvlekken en zwangerschapsmasker.

TIP
Ga met een zwangerschapsmasker of veel pigment- of ouderdomsvlekken in je gezicht niet de zon opzoeken. Je wordt niet meer egaal bruin. Het pigment hoopt zich op in de vlekken, die dus juist nog erger worden. Bescherm je gezicht in deze gevallen daarom met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF30, liever SPF50) en een petje of hoed!

Er zijn natuurlijke voedingssupplementen met ondere andere anti-oxidanten die je goed kunnen beschermen tegen te veel pigment aanmaak. Dat zijn producten van Laviesage. Ook zijn er diverse behandelingen mogelijk om pigment te verminderen of in ieder geval niet te verergeren.

Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met mij op!

Adres
Kraailandhof 4
3828 JM Hoogland
E-mail
info@belleallure.nl
Telefoon
033 457 10 41