Pigment

Published:

Pigmentvlekken door de zon

Wat hadden we de afgelopen maanden super veel zonnige dagen. Je hoefde niet ver weg op vakantie, ook in Nederland scheen de zon veel en kon je heerlijk buiten zijn. Je huid maakt als bescherming tegen (te)veel zonlicht pigment aan. Zo ontstaat dat mooie bruine kleurtje waar we zo blij van worden. Waar we niet zo blij van worden, zijn de pigmentvlekken die ook door de zon kunnen ontstaan.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Even een korte uitleg over de huid. Je huid bestaat uit 3 lagen (epidermis, dermis en subcutis). Zie ook mijn blog 'je huid is als een huis' waarin ik de functies van die verschillende lagen beschrijf.
De epidermis (je opperhuid) is de bovenste laag van de huid en bestaat weer uit vijf laagjes (en is ongeveer 0,5 tot 1 mm dik).
De onderste laag van die 5 laagjes bevat levende cellen. Deze cellen schuiven langzaam omhoog (in ongeveer 28 dagen), ze sterven af en vallen dan van je huid af (dat zijn de huidschilfers).

In die onderste laag van de opperhuid zitten naast heel veel huidcellen die omhoog schuiven ook de pigmentcellen (ongeveer 10% zijn pigmentcellen). Die heten met een mooie naam melanocyten. Onder invloed van oa UV-straling worden pigmentcellen aangezet om pigment aan te maken. Dat doet de pigmentcel om het DNA van de andere cellen te beschermen. Het pigment (het bruine kleurtje) vormt een soort schild (als een soort parasolletje) boven het DNA in de cel. Bruin worden is dus een mechanisme van je huid om de andere cellen te beschermen.

Als we teveel in de zon zijn geweest en verbrand zijn door de zon, dan kan de werking van de pigmentcel verstoord raken. Daardoor gaat een pigmentcel meer pigment aanmaken, dit pigment kan gaan samenklonteren en dan ontstaat een pigmentvlek.

 

Hoe behandel je pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kun je in de salon oa behandelen met de T-Away of met speciale peelings en zeker ook met producten voor thuis.

Een peeling haalt een laagje huidcellen weg. Als in de huidlagen pigment opgeslagen ligt dan zal een peeling dat pigment verwijderen waardoor de pigmentvlek zal oplichten. Afhankelijk van de diepte van de pigmentvlek heb je meerdere behandelingen nodig. Ligt een pigmentvlek erg diep, dan blijft er soms een lichte vlek over.

Het kan ook zijn dat er in de wat diepere huidlagen meer pigment zit dan in de bovenste huidlagen. Dit kun je vanaf de buitenkant niet zien. Wat er weleens gebeurt na een peeling is dat je pigmentvlek donkerder wordt. In dat geval weten we dus dat er dieper in je huid meer pigment zit en dat we dus door moeten gaan met peeling behandelingen.

Speciale producten voor thuis gebruik je om de pigmentvlekken verder op te lichten én de pigmentcellen minder hard te laten werken. Dit kan bijvoorbeeld met producten die kojic zuur en / of  retinol (vitamine A) bevatten. De werkstoffen breken het bestaande pigment af en voorkomen de aanmaak van nieuw pigment.

 

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Het voorkomen van pigmentvlekken is het allerhandigst. Pigmentvlekken zijn vaak lastig te behandelen. Als je 1 keer onbeschermd naar buiten gaat dan kan je de pigmentcellen alweer dusdanig activeren waardoor er weer meer pigment aangemaakt wordt.

Een goede creme met SPF (Sun Protection Factor) is onmisbaar! Deze moet je dagelijks gebruiken, zomer en winter. Hier lees je meer over SPF bescherming.

Adres
Kraailandhof 4
3828 JM Hoogland
E-mail
info@belleallure.nl
Telefoon
033 457 10 41