De zon; wees verstandig

Published:

Met de zomer in aantocht, schreef ik deze blog. De zon geeft ons over het algemeen een blij gevoel en is met gezond ‘gebruik’ ook nog eens heel goed voor ons. 

Vitamine D3
In de zon maken we via onze huid o.a. vitamine D3 aan. En die vitamine D3 hebben we keihard nodig voor onze weerstand tegen infecties. Daarnaast hebben we vitamine D3 nodig voor de opbouw van sterke botten en bij een ontsteking zoals bijvoorbeeld bij acne of rosacea.

De UV-straling van de zon, die ook zonverbranding en huidkanker kan veroorzaken, is verantwoordelijk voor de aanmaak van Vitamine D. De aanmaak daarvan is het meest effectief als de zon hoog aan de hemel staat (tussen 12 en 15 uur). We zeggen ook wel eens als je schaduw op de grond niet groter is als jijzelf, dan maak je vitamine D aan (via je huid).

Een korte blootstelling van een groot huidoppervlak zonder bescherming is beter dan een lange blootstelling van een klein stukje huid. Dagelijkse blootstelling van je handen, onderarmen en onderbenen in de zomer rond het middaguur gedurende 10-15 minuten is bij een blank persoon al voldoende.

TIP
Geniet iedere dag kortstondig onbeschermd met je armen en benen van de zon voor de aanmaak van Vitamine D3.
Je gaat stukken energieker het najaar in! 
Smeer de huid van je gezicht wel 's ochtends al in met een goede beschermende creme met UVA en UVB filter (in de zomer met minimaal SPF30).


Pigmentvlekken
Diezelfde zon die zo gunstig is voor onze vitamine D3 aanmaak, veroorzaakt echter bij veel mensen ook van die vervelende pigmentvlekken. Pigmentvlekken zijn lichte tot donkere vlekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Pigmentvlekken worden gevormd wanneer de pigmentcellen onder invloed van zonlicht plaatselijk te veel pigment aanmaken.

Dit kan ook nog verstoord worden door o.a. medicijnen, beschadiging van de huid en hormonale invloeden.
Er zijn verschillende vormen van pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken zien we vaak op latere leeftijd ontstaan. Pigmentvlekken door hormonale invloed ontstaan vaak al op veel jongere leeftijd. Tijdens een zwangerschap zien we dan het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan.

TIP
Ben je gevoelig voor pigment- of ouderdomsvlekken in je gezicht ga dan de zon niet voortdurend opzoeken. Je wordt niet meer egaal bruin. Het pigment hoopt zich op in de vlekken, die dus juist nog erger worden. Bescherm je gezicht in deze gevallen daarom met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (liefst SPF50) en een petje of hoed!

Er zijn natuurlijke voedingssupplementen met ondere andere anti-oxidanten die je goed kunnen beschermen tegen te veel pigment aanmaak. Dat zijn producten van ScKin en Laviesage. Ook zijn er diverse behandelingen mogelijk om pigment te verminderen of in ieder geval niet te verergeren.

Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met mij op!

Lentekriebels

Published:

 

Lentekriebels: tips voor je huid!

Wat fijn dat de lente is begonnen. De dagen worden weer langer, het voorjaar hangt in de lucht en het zonnetje laat zich af en toe al heerlijk zien én voelen. Tijd voor lentetips om je huid in het voorjaar gezond te laten stralen!

 1. Intensieve behandelingen: peeling of microneedling

In de winter kan je huid er wat vaal en dof uit gaan zien. Door je huid een intensieve peeling of microneedlingbehandeling te laten ondergaan, zorg je ervoor dat je huid blijft stralen. Het voorjaar is een prima tijd om nog een paar intensieve behandelingen te doen en je huid zo te ontdoen van je ‘wintervel’. De zon is in deze periode nog niet zo fel dus een intensieve boost kan nu nog prima. Zo komen de nieuwe huidcellen versneld naar de oppervlakte van je huid en zie je er stralend fris uit.

 1. Hydrateren

Na de koude wintermaanden en veel de verwarming aan in huis kan je huid wel wat extra vocht gebruiken. Een (vlies) masker voor thuis of een overnight masque gedurende de nacht kunnen je huid van buitenaf helpen. Je huid knapt er zichtbaar van op.
Daarnaast blijft het belangrijk om ongeveer 2 liter water per dag te drinken(dat mag ook gember / kruidenthee oid zijn). Bij een tekort aan water krijg je vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, een slechte stoelgang en ziet je huid er valer uit. Meer water drinken zorgt ervoor dat je de afvalstoffen uit je lichaam beter kan afvoeren en je zal zien dat je huid ervan gaat stralen.

 1. Andere crème

Pas je crème aan. In de winter heeft je huid vaak behoefte aan een wat vettere voedende crème. In het voorjaar zijn hydraterende serums, luchtigere crèmes en maskers vaak erg fijn. Zeker overdag kan een luchtiger product vaak fijner aanvoelen. 

 1. Beschermen

Het zonnetje schijnt af en toe al lekker en het is dus zeker nodig om je huid te beschermen met een crème met SPF factor. De UV stralen zijn altijd aanwezig en de zonkracht wordt langzaamaan steeds intensiever. Een dagcrème met een SPF factor helpt ook om je huid te beschermen tegen pigmentvlekken en huidveroudering. Wist je dat een SPF factor maar 2 uur zijn werk doet. Zeker als je veel in de zon buiten bent, moet je dus met grote regelmaat smeren om goed beschermd te blijven.

 1. Detox

De zuiverende werking van een detox helpt je je lichaam te ongiften. Zo krijg je een super zachte stralende schone huid. Het Vegan detox programma van ScKin Nutrition is een mild detox programma van 10 dagen waar je een superresultaat mee bereikt. Heb je interesse in een detox? Vraag dan gerust om meer informatie: info@belleallure.nl of 033 4571041

Help......rimpels!

Published:

Rimpels… Help!

Astrid, kun je iets doen aan mijn rimpels? Het is één van de vragen die vaak aan mij gesteld wordt. Een eenvoudig antwoord kan ik je eigenlijk niet geven. Want elke huid en elk persoon is weer anders. Toch is er wel een en ander te zeggen over het hoe en waarom van rimpels. Hieronder leg ik uit wat een rimpel nu precies is en ik geef een paar tips om rimpels letterlijk te lijf te gaan én te voorkomen.

Om met dat laatste te beginnen. Rimpels hebben veel te maken met hoe je je huid verzorgt. Leef je gezond, gebruik je de juiste producten en let je goed op je voeding, dan blijft je huid letterlijk in vorm. Een mooie huid wordt namelijk van binnenuit opgebouwd.

Storend?

Natuurlijk wil iedereen er energiek en stralend uitzien. Daar horen storende rimpels niet bij. Maar ja, wat is storend? Dat is puur persoonlijk. Waar de één rimpels als een teken van levenswijsheid ziet of zelfs grappig vindt, is voor de ander elke rimpel teveel. Die stoort zich er vreselijk aan en durft soms niet eens meer in de spiegel te kijken. Nu is het zo dat sommige rimpels best charmant kunnen staan. Rimpeltjes die zichtbaar zijn bij het lachen, hebben zelfs iets vrolijks. Maar rimpels die een frons vormen op je gezicht, geven een uitstraling die je niet wil. Sterker nog, mensen denken dat je moe bent of vragen waarom je zo boos kijkt…. Terwijl dat helemaal niet zo is.

Herhaling

Laten we eens kijken naar hoe een rimpel ontstaat. Het gebeurt in elk geval nooit van het ene moment op het andere. Een rimpel is het resultaat van herhaalde bewegingen, over een langere periode. Een jonge huid komt gewoon weer ‘strak’ te staan, maar hoe ouder je wordt, hoe meer moeite je huid daarmee heeft. Treedt zo’n vouw steeds weer op dezelfde plek op, dan werkt je huid op een bepaald moment niet meer goed mee. De huidlagen blijven aan elkaar verkleefd zitten. De vouw of plooi blijft bestaan en wordt zichtbaar als een rimpel(tje). 

Ouder worden

Rimpels ontstaan ook door het verstrijken van de tijd. Door het ouder worden verliest de huid zijn elasticiteit, ontstaat er vochttekort en krijg je last van de zwaartekracht. Kon je eerst de huid nog glad trekken en het rimpeltje wegtrekken, uiteindelijk lukt dat niet meer en blijft de rimpel zichtbaar.

Behandelingen

Bij rimpels zijn er verklevingen in de huidlagen. Hierdoor is de doorbloeding niet optimaal. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Bijvoorbeeld met microneedling of een bindweefselmassage. Met deze methoden wordt de huid direct onder de rimpel geactiveerd en zal de huid precies op die plek meer collageen gaan aanmaken. Je huid gaat dus na de behandeling zelf aan het werk en zal de rimpel op een natuurlijke manier opvullen. Uiteraard moet je wel voldoende ‘bouwstoffen’ in je lichaam hebben. Die kan je aanvullen met collageensupplementen.

Naast microneedling en bindweefselen is het ook verstandig om de huid te behandelen met lichttherapie, energie. Het licht geeft de huidcellen een extra energie-boost, waardoor je huid beter functioneert. Deze technieken vullen elkaar prachtig aan, zodat je verzekerd bent van een mooi resultaat.

Wil jij op een gezonde en natuurlijke manier iets aan je rimpels doen? Neem dan contact met mij op!


Mooie huid door gezonde darmen

Published:

Als je huidproblemen hebt, kun je er in heel veel gevallen van uitgaan dat hiervoor een verklaring in je darmen ligt. Wil je een mooie stralende huid? Houd dan je darmen gezond!

Gezonde huid door gezonde darmen
Heb je last van acne, rosacea of heb je andere huidproblemen? Denk dan aan de ‘darm-huid connectie’. Er is een verband tussen de gezondheid van je darmen en je huidconditie. Hieronder geef ik je acht tips om je darmen gezond te houden.

Drink voldoende water
Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Als je minder drinkt, kunnen bacteriën en vezels zich in je darmen ophopen. Heb je geen idee of je voldoende drinkt? Vul een halve liter flesje met water, drink dat leeg en herhaal dit minimaal drie keer per dag. Let op met koffie, alcohol en ook teveel groene thee; die onttrekken vocht aan je lichaam.

Vers is beter
Eet zoveel mogelijk verse groenten en fruit. Liefst lokaal, seizoensgebonden en biologisch. Probeer kant-en-klaar maaltijden en sauzen uit pakjes te mijden. Door bewerkt eten verstoor je de bacteriebalans in je darmen, waardoor kwalen kunnen ontstaan.

Suiker in de ban
Eet geen of zo weinig mogelijk geraffineerde suiker. Overal zit suiker in, hoor ik je denken. En dat klopt. Het kost moeite om minder of geen suiker te eten, maar het is echt beter voor je darmen. Vind je het lastig om suiker uit te bannen? Stop dan eerst met snoep, koek en frisdrank door de week.

Gefermenteerde producten 
Gewone melkproducten van de koe zorgen vaak voor darm- en huidklachten. Gefermenteerde producten zoals bijvoorbeeld karnemelk hebben een positief effect op je darmflora. Dat geldt ook voor gefermenteerde groenten en fruit. Het meest bekend is zuurkool (gefermenteerde witte kool), maar ook rode kool, komkommer, wortel of radijsjes en abrikozen, perziken en pruimen kun je fermenteren. Gefermenteerde groenten en fruit zijn gemakkelijk te verteren en bevatten een hoge concentratie goede bacteriën.

Eet vezelrijk
Eet vezelrijke voeding, zoals bananen, prei, uien, knoflook, lijnzaad, gerst, haver en appels. Hierin zitten vezels die de groei van goede darmbacteriën bevorderen.

Rust voor je spijsvertering
Eet ’s avonds laat (na 21 uur) niks meer. Je spijsvertering heeft rust nodig om onverteerde voedselresten die je lichaam niet kan gebruiken via je dikke darm af te voeren. Er wordt steeds meer bekend over intermittent fasting. Intermittent fasting is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet. Bijvoorbeeld niets meer eten tussen 19 uur ‘s avonds en 8 uur de volgende dag.

Minder stress
Moet je ook vaak naar het toilet als je een examen of een sollicitatiegesprek hebt? Daaruit blijkt dat acute stress direct effect op de darmen heeft. Je kunt je wel voorstellen dat chronische, langdurige stress de werking van je darmen helemaal beïnvloedt. Probeer te ontspannen; bijvoorbeeld door voldoende lichaamsbeweging of meditatie.

Supplementen
Als je toch langdurig onder spanning staat of na ziekte of een antibioticakuur, kun je een pre- en probiotica supplement gebruiken om extra ondersteuning aan je darmflora te geven. Ik geef je graag advies.

 

Met welke tip begin jij vandaag om je darmen -en daarmee je huid- gezond te houden?

Je huid is als een huis

Published:

Je huid is als een huis
Jouw huid bestaat, net als een huis, uit drie lagen. Elke laag heeft zijn eigen specifieke functie en elke laag vereist onderhoud. Met verzorgingsproducten, behandelingen en suppletie van binnenuit kun je jouw huid onderhouden, verzorgen en voeden. Maak kennis met de drie huidlagen: epidermis, dermis en hypodermis (ook wel onderhuids bindweefsel).

De epidermis 
De epidermis kun je vergelijken met het dak van een huis. Dit beschermt ons tegen invloeden van buitenaf zoals regen, wind en sneeuw. Het bovenste gedeelte van de huid – de opperhuid – bevat dode huidcellen, die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. De dakpannen liggen, als het goed is, netjes op elkaar met daartussen beschermende huidvetten. Hoe beter de ‘dakpannen’ gesloten zijn en hoe meer huidvetten er aanwezig zijn, hoe beter de beschermfunctie van je huid werkt. Als er een optimale huidbarrière is, zorgt die ervoor dat we geen vochtverlies hebben van binnen naar buiten én dat de huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals verwarming, airco, chemische stoffen uit schoonmaakmiddelen en cosmetica. Voor deze huidlaag zijn omega’s erg belangrijk, dus vette vis (als makreel, zalm en haring), avocado, noten en omegasuppletie.

Behandelingen die goed zijn voor de epidermis zijn behandelingen die hydrateren, de doorbloeding stimuleren en licht peelend werken.

De dermis
De dermis
Het middelste gedeelte van een huis is het deel waarin we wonen en leven. In de huid zitten in de dermis levende cellen die de aangeleverde voedingsstoffen gebruiken om de cellen gezond te houden en nieuwe cellen aan te maken. Deze middelste laag zorgt voor het volume, de elasticiteit, hydratatie, kwaliteit en de soepelheid van de huid. Hier zitten de huidfabriekjes die energie nodig hebben en brandstof om te bouwen aan een mooie, stevige huid.

Behandelingen die goed zijn voor de dermis zoals bijvoorbeeld microneedling zetten de huidcellen aan tot de productie van collageen, elastine en hyaluron. Zij zorgen ervoor dat deze huidlaag actief blijft.

De hypodermis
Het huis heeft een fundament van waaruit gas, water en elektra wordt aangevoerd. Deze laag kun je vergelijken met de derde huidlaag: het onderhuids bindweefsel. Deze laag bestaat uit vetcellen en bindweefselvezels, die de huid verbinden aan dieper gelegen spieren en het skelet. Het onderhuids bindweefsel zorgt voor de stevigheid en strakheid van de huid, bijvoorbeeld je kaakcontour. Deze laag zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen (vitamines, mineralen) en bouwstoffen (collageeneiwitten) naar de middelste huidlaag.

Behandelingen die gericht zijn op de hypodermis/het bindweefsel zoals een bindweefselmassage zorgen voor de stevigheid van jouw huis. Ik bedoel: huidcool.

Pigment

Published:

Pigmentvlekken door de zon

Wat hadden we de afgelopen maanden super veel zonnige dagen. Je hoefde niet ver weg op vakantie, ook in Nederland scheen de zon veel en kon je heerlijk buiten zijn. Je huid maakt als bescherming tegen (te)veel zonlicht pigment aan. Zo ontstaat dat mooie bruine kleurtje waar we zo blij van worden. Waar we niet zo blij van worden, zijn de pigmentvlekken die ook door de zon kunnen ontstaan.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Even een korte uitleg over de huid. Je huid bestaat uit 3 lagen (epidermis, dermis en subcutis). Zie ook mijn blog 'je huid is als een huis' waarin ik de functies van die verschillende lagen beschrijf.
De epidermis (je opperhuid) is de bovenste laag van de huid en bestaat weer uit vijf laagjes (en is ongeveer 0,5 tot 1 mm dik).
De onderste laag van die 5 laagjes bevat levende cellen. Deze cellen schuiven langzaam omhoog (in ongeveer 28 dagen), ze sterven af en vallen dan van je huid af (dat zijn de huidschilfers).

In die onderste laag van de opperhuid zitten naast heel veel huidcellen die omhoog schuiven ook de pigmentcellen (ongeveer 10% zijn pigmentcellen). Die heten met een mooie naam melanocyten. Onder invloed van oa UV-straling worden pigmentcellen aangezet om pigment aan te maken. Dat doet de pigmentcel om het DNA van de andere cellen te beschermen. Het pigment (het bruine kleurtje) vormt een soort schild (als een soort parasolletje) boven het DNA in de cel. Bruin worden is dus een mechanisme van je huid om de andere cellen te beschermen.

Als we teveel in de zon zijn geweest en verbrand zijn door de zon, dan kan de werking van de pigmentcel verstoord raken. Daardoor gaat een pigmentcel meer pigment aanmaken, dit pigment kan gaan samenklonteren en dan ontstaat een pigmentvlek.

 

Hoe behandel je pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kun je in de salon oa behandelen met de T-Away of met speciale peelings en zeker ook met producten voor thuis.

Een peeling haalt een laagje huidcellen weg. Als in de huidlagen pigment opgeslagen ligt dan zal een peeling dat pigment verwijderen waardoor de pigmentvlek zal oplichten. Afhankelijk van de diepte van de pigmentvlek heb je meerdere behandelingen nodig. Ligt een pigmentvlek erg diep, dan blijft er soms een lichte vlek over.

Het kan ook zijn dat er in de wat diepere huidlagen meer pigment zit dan in de bovenste huidlagen. Dit kun je vanaf de buitenkant niet zien. Wat er weleens gebeurt na een peeling is dat je pigmentvlek donkerder wordt. In dat geval weten we dus dat er dieper in je huid meer pigment zit en dat we dus door moeten gaan met peeling behandelingen.

Speciale producten voor thuis gebruik je om de pigmentvlekken verder op te lichten én de pigmentcellen minder hard te laten werken. Dit kan bijvoorbeeld met producten die kojic zuur en / of  retinol (vitamine A) bevatten. De werkstoffen breken het bestaande pigment af en voorkomen de aanmaak van nieuw pigment.

 

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Het voorkomen van pigmentvlekken is het allerhandigst. Pigmentvlekken zijn vaak lastig te behandelen. Als je 1 keer onbeschermd naar buiten gaat dan kan je de pigmentcellen alweer dusdanig activeren waardoor er weer meer pigment aangemaakt wordt.

Een goede creme met SPF (Sun Protection Factor) is onmisbaar! Deze moet je dagelijks gebruiken, zomer en winter. Hier lees je meer over SPF bescherming.

SPF bescherming

Published:

Bescherm je huid met een SPF

Het is zomer! Het seizoen om er lekker op uit te gaan. Als je langer dan een kwartiertje buiten bent, is het wel noodzakelijk om zonnebrandcrème met SPF te gebruiken. 

SPF staat voor Sun Protection Factor. Let op: de SPF (zon beschermingsfactor) van een zonnebrandcrème klopt alleen als je voldoende van het product gebruikt en als het product recent is gekocht (en niet al jaren in je kast staat).
Voor een goede werking van de SPF heb je voor een volwassen lichaam ongeveer zes volle theelepels zonnebrandcrème nodig. Voor het insmeren van je gezicht kun je ongeveer één theelepel aanhouden.

Elk zonnebrandproduct, ongeacht de hoogte van de SPF dien je om de twee uur aan te brengen. De zon breekt namelijk het filter in het product af. Een zonnebrandproduct opnieuw aanbrengen geldt ook na het zwemmen (ook al staat er ‘waterresistent’ op de verpakking), het afdrogen, na het douchen of als je erg zweet.

Regelmatig zeggen klanten: ‘Ik hoef niet te smeren, want ik zit alleen maar in de schaduw en nooit in de zon.’ Het maakt voor jouw huid niet uit of je in de zon of schaduw zit, fietst of in de stad loopt. Buiten is buiten. Als de zon niet schijnt, is het donker! Oftewel: als het licht is, is er zon. En als er zon is, is er UV-straling en moet je smeren. Oei, wat klinkt dat streng. Zo streng ben ik helemaal niet (maar ik ben wel graag heel duidelijk -).

Er zijn drie soorten UV-straling.
UVA komt diep in de huid en veroorzaakt huidveroudering. UVA straling is het hele jaar aanwezig (ook in de herfst en winter).
Van UVB straling worden we bruin. UVB zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dat is positief, maar UVB-stralen zijn ook de belangrijkste veroorzakers van verbranding van de huid.
UVC is het sterkst, maar deze straling wordt door de ozonlaag geblokkeerd en komt niet op aarde.

Geniet van de zon, bescherm je huid met SPF
Voor de aanmaak van vitamine D kun je iedere dag een kwartiertje ‘onbeschermd’ naar buiten, daarna dien je maatregelen te nemen en je huid te beschermen door je in te smeren met een product dat een SPF bevat. Wist jij dat je, al ben je ingesmeerd met factor 50, niet onbeperkt in de zon kunt?
 
Een rekensom:
Heb je een lichte huid en verbrand je normaal gesproken nog net niet als je vijf minuten in de zon bent? Dan kun je, als je factor 50 gebruikt 50 x 5 = 250 minuten in de zon zonder te verbranden. 
Dit geldt alleen mits je elke twee uur zonnebrandcrème aanbrengt. Immers, de zon breekt het filter in je product af. 

Tips:
1. Gebruik een dagcrème die naast een zonnefilter (UVA èn UVB) ook hydraterende en huidherstellende ingrediënten bevat. Dan hoef je geen aparte hydraterende crème onder je zonnefilter te gebruiken. Als je foundation gebruikt, kun je dat over je zonnefilter aanbrengen. Zorg dat de foundation minimaal een SPF van 30 heeft.

2. Werk je de hele dag binnen, maar zit je vlakbij een raam? Realiseer je dan dat UVA-stralen door glas gaan. Je verbrandt niet, maar ook binnenshuis kan je huid door straling verouderen. Wil je extra bescherming tegen schadelijke effecten van de zon? Overweeg dan een serum dat rijk is aan antioxidanten en breng dit vóór je zonnefilter op je gezicht aan.

Nog een klein 'weetje' 
Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94% van de zonnestralen. Een product met een factor 30 beschermt voor 96,5% en een factor 50 tegen 98%. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% beschermt.

Een heel fijne en zonnige zomer gewenst en vraag je regelmatig af: zon ik wel gezond?

gezonde voeding

Published:

Huidverbetering door gezonde voeding

De rol die voeding speelt bij het bepalen hoe je huid eruit ziet, wordt vaak onderschat. Wil je er beter uitzien, dan zal je beter moeten eten. Natuurlijk kan je de genetische factoren niet helemaal uitsluiten, maar met het lijf dat je hebt gekregen kan je zelf veel aan de kwaliteit van je huid en je lichaam veranderen. En dus aan je totale gezondheid. Je bent wat je eet! Gezond en gevarieerd eten, een soepele darmwerking en goede stofwisseling zorgen voor een gezonde en mooie huid.

Nu hoor ik mensen vaak zeggen: “Ik eet heel gezond, hoor. Twee stuks fruit en twee ons groente!” Maar is dat eigenlijk wel genoeg? De grond waarop groenten worden verbouwd, is tegenwoordig vele malen schraler dan vroeger en wordt meestal kunstmatig bemest. Fruit wordt in kassen kunstmatig snel opgekweekt voor consumptie. Of het heeft wekenlang aan boord van een boot rondgereisd voordat wij het hier in de winkel konden kopen. Hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen in deze producten veel lager dan vroeger het geval was. Om dezelfde hoeveelheid vitamine C van één appel van vroeger binnen te krijgen, moet je nu wel tien appels eten!

Wat kan je dan het beste eten?

Laat het liefste alle kant-en-klaar maaltijden staan. Hierin zitten onevenredig grote hoeveelheden fructose-stroop (geraffineerde suikers) en synthetische toevoegingen (zoals de beruchte E-nummers). Eet zoveel mogelijk pure en onbewerkte producten.

 • Verse onbewerkte groenten: zo kleurrijk mogelijk, deze zijn rijk aan vitaminen en beschermen de huid tegen zonlichtschade.
 • Fruit: vooral rode en donkergekleurde vruchten, zoals blauwe bessen, bramen, gojibessen, frambozen en rode appels. Deze bevatten belangrijke stoffen zoals anti-oxidanten.
 • Olijfolie: extra-vierge en koud toegepast bij salades.
 • Bak in olie die een hoge temperatuur kan verdragen zonder uiteen te vallen in schadelijke stoffen. Kokosvet, ghee, rode palmolie en rijstolie zijn prima. Niet bakken in olijfolie; die gaat boven 160o Celcius ‘verbranden’!
 • Vette vis: zalm, makreel, sardientjes, haring.
 • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten mits ongezouten (zeker geen pinda’s).

Er zijn veel onderzoeken die hebben aangetoond dat suiker de huid erg snel veroudert. Suikermoleculen kunnen zich hechten aan eiwitten, zoals bijvoorbeeld collageen en elastine. En laat het nou net vooral deze twee stoffen zijn waardoor onze huid soepel en strak blijft. Je huid wordt dus sneller futloos en slap als je teveel suikers eet. Vooral de ‘snelle’ suikers uit frisdrank en fruitsap zijn funest. We krijgen trouwens met onze westerse voeding sowieso al teveel suiker binnen.

Veel mensen weten ondertussen dat omega-vetten erg belangrijk zijn voor onze gezondheid. Met name de omega-3 en omega-9 zijn gezond, maar kijk uit met grote hoeveelheden omega-6. Laat je ook niet misleiden door reclames waarin staat: ‘Verrijkt met omega-3’. Vaak zijn de hoeveelheden in deze producten zo laag dat het geen effect heeft.

Uit het bovenstaande blijkt dat je moeite moet doen om aan voldoende gezond eten te komen. Het verdient aanbeveling om je gezonde voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Let er wel op dat je natuurlijke voedingssupplementen gebruikt, en niet de synthetische supplementen. Die kan het lichaam niet opnemen en zullen dus ook nauwelijks tot geen werking hebben.

Een gezonde huid, een stralend gezicht!

       

Couperose

Published:

In dit blog zal ik beschrijven hoe couperose ontstaat, hoe je er van af kan komen en wat je er aan kan doen om het (deels) te voorkomen.

Hoe ontstaat couperose?

In onze huid zitten, net als in de rest van ons lichaam, heel veel bloedvaten. Grote bloedvaten die overgaan in heel veel kleine bloedvaatjes, de haarvaatjes. Wist je dat je meer dan één kilometer aan haarvaatjes hebt? Deze haarvaatjes worden door invloed van kou en/of warmte nauwer of wijder. Zo wordt de temperatuur van de huid geregeld.

De fijne bloedvaatjes liggen heel dicht onder de oppervlakte van de huid. Door het vele samentrekken en uitzetten van de haarvaten kunnen de spiertjes in de vaatwanden vermoeid raken. Hierdoor kunnen ze soms na verloop van tijd niet meer goed aanspannen. Hierdoor blijft het haarvaatje zichtbaar. Soms knappen er ook wel eens wat vaatjes. Je ziet dan op de huid rode vlekken, draadjes en soms een klein rood ‘spinnetje’. Dit noemen we couperose.

Vooral mensen met een relatief lichte en dunne huid kunnen last krijgen van couperose. Het komt vaak voor op de wangen, de neus, de kin en het decolleté. Juist vanwege het feit dat couperose vaak in het zicht zit, vinden veel mensen het vervelend en erg storend.

Welke behandeling is er voor couperose?

De cosmetisch storende bloedvaatjes kunnen worden verwijderd door ze te coaguleren. Bij deze behandeltechniek wordt met een warm naaldje het bloedvaatje dichtgesmolten. Deze techniek is erg veilig (het naaldje gaat niet door de huid heen) en de vaatjes die verwijderd zijn, komen niet meer terug.

Een andere mogelijkheid voor het behandelen van couperose is door middel van een laser. Vaak zijn er dan wel meerdere behandelingen nodig voordat de beschadigde vaatjes echt onzichtbaar zijn. Daarnaast bestaat het risico dat ook gezonde haarvaatjes worden geraakt door de laserkop.
Mijn advies is dus coaguleren.

Is deze couperose behandeling pijnlijk?

Je zult de behandeling waarschijnlijk wel voelen, maar de meeste mensen ervaren het niet als heel erg pijnlijk.

Structureel

Als de couperose verwijderd is, is het zaak om het ontstaan van couperose structureel aan te pakken. Om een structurele huidverbetering, en dus versteviging van de bloedvaatjes te realiseren, is micro-needling een oplossing. Door deze techniek kunnen we de vaatwanden verstevigen. Dit adviseer ik wel altijd in combinatie met het gebruik van grote doseringen vitamine C in huidverzorgende producten en voedingssupplementen. Over micro-needling zal ik in een later blog meer vertellen.

Voorkomen is beter…….

Hoewel de aanleg voor couperose afhankelijk is van het huidtype en erfelijk bepaald is, kan je met de volgende adviezen de vorming van couperose voorkomen of vertragen:
• Let op met te grote schommelingen tussen warmte en kou;
• Bescherm de huid in de zomer met een goede hoge beschermingsfactor;
• Bescherm de huid in de winter met een goed voedende crème;
• Vermijd een te hete douche en beperk sauna-bezoek (met name de hele hete sauna's);
• Vermijd te heet gekruid eten, hete dranken en alcohol;
• Stop met roken.

Wat ik naast deze leefstijl regels vooral adviseer is om visolie te gaan supplementeren. Dat houdt je vaatwanden soepel.

 

 

    

Kies gezond!

Published:

Een nieuw jaar is een mooi moment om te kijken naar de keuzes die je dagelijks maakt.

Eet en drink je gezond? Of kan het beter? Je hoeft aan het begin van het jaar niet ineens radicaal het roer om te gooien, dat is meestal niet de manier om blijvend resultaat te boeken. Met wat kleine aanpassingen kun je al veel vooruitgang boeken en je houdt het beter vol. Het grote voordeel van gezonde keuzes maken is dat niet alleen je gezondheid vooruit gaat, maar je huid ook nog eens mooier wordt!

Lauw water, eventueel met citroen
Begin je dag met lauw water en doe hier het sap van een halve citroen in. Drink dit op de nuchtere maag. Dat is goed voor je darmen, je spijsvertering en voor je immuunsysteem.

Smoothies
Een smoothie is een makkelijke en lekkere manier om je dagelijkse portie vitaminen binnen te krijgen. En het is ook nog eens een snel ontbijtje! Doe alle fruit wat je lekker vindt in de blender en maak er een heerlijke, gezonde smoothie van. Vergeet niet om ook groenten toe te voegen. Zo krijg je meteen een groot deel van je dagelijkse dosis groenten binnen. Een mooie verhouding is 1/3 fruit en 2/3 groente. Een avocado maakt de smoothie wat zachter. Een lepeltje kokosolie, een schepje lijnzaad of chiazaad zorgt voor de juiste balans tussen (fruit)suikers, vezels en vetten én voor een betere opname en vertering in je lichaam.

Olijfolie
Olijfolie is erg gezond. Je hele lichaam en dus ook je huid geniet ervan als je de juiste, gezonde vetten eet. Wist je dat olijfolie juist niet gezond is om mee te bakken? Als de olie te heet wordt, ontstaan giftige stoffen waardoor je alle gezondheidsvoordelen kwijt bent. Olijfolie is wel gezond over salade, pasta of in een smoothie. Voor het bakken van je eten kun je beter kokosolie, rode palmolie of roomboter gebruiken.

Avocado's
Avocado’s zijn gezonde vruchten, boordevol goede vetten en vitaminen. Een avocado is, zoals hierboven vermeld, erg lekker in een smoothie, en ook door een salade of op een zelfgemaakte zadencracker. Avocado’s zijn gezond en geven snel een verzadigd gevoel!

Supplementen
Onze voeding bevat weinig voedingsstoffen. Om er zeker van te zijn dat je alle vitamines binnenkrijgt, kun je je voeding aanvullen met supplementen. Wil jij je huid verbeteren of verjongen? Dan kun je echt niet zonder suppletie. Ook al eet je nog zo gezond; voeding alleen is niet voldoende. Afhankelijk van jouw huidconditie en de wens tot huidverbetering is suppletie van omega 3, vitamine C en een collageensupplement aan te bevelen.

Eetdagboekje
Wat je kan helpen bij het maken van gezonde keuzes, is het bijhouden van een eetdagboekje. Schrijf een week lang op wat je eet en wanneer je eet. Niet smokkelen! Zo krijg je een helder inzicht in de tijdstippen waarop je gaat snaaien of wanneer je voeding eet waar jouw huid niet blij van wordt. Als je inzicht in jouw eetpatronen hebt, kun je ermee aan de slag. Uiteraard help ik je graag om te achterhalen waar de mogelijke oorzaak ligt.

Acht leefstijl tips!

Published:

8 leefstijl tips voor een mooie stralende huid

 Wil jij er zo lang mogelijk mooi, en als het even kan ook jong, uitzien? Dan heb ik een aantal tips voor je. Want, ook al verzorg je je huid goed met crèmes en serums, door sommige gewoontes veroudert je huid sneller dan je eigenlijk wil... 

 1. Eten

Wat je eet, heeft veel invloed op de conditie van je huid en haar, eigenlijk op je gehele gezondheid. Zorg daarom voor voldoende en gevarieerd eten aangevuld met vitamines en antioxidanten. Suiker en bewerkte (snelle) koolhydraten, zoals wit brood en pasta’s, helpen zeker niet mee bij het voorkomen van rimpels. 

 1. Teveel stress

Door stress en teveel piekeren maakt je lichaam stresshormonen aan. Die zijn schadelijk voor jou en je huid. Je gezicht krijgt een sombere uitstraling en er ontstaan rimpels. Regelmatig ontspannen en sporten helpen tegen stress. 

 1. Weinig slaap

Slaap je een paar nachten te weinig, dan heeft dat al snel invloed op je uiterlijk. Je ziet wat bleek, je huid wordt dof en je ziet eerder donkere kringen en wallen. Goed slapen is belangrijk! Je lichaam herstelt zich tijdens je slaap en cellen worden vernieuwd. Ook de cellen van je huid. Voor volwassenen is acht uur slaap per nacht ideaal. Je ziet er niet alleen beter uit, je voelt je ook opgewekter en energieker. 

 1. Jojo’en (afvallen, aankomen en weer afvallen)

Door regelmatig afvallen, aankomen en weer afvallen, rekt de huid steeds uit en moet daarna weer strakker worden. Gebeurt dit vaak, dan wordt je huid minder elastisch en minder stevig. Trouwens, hoe magerder je gezicht, hoe eerder je ziet dat je huid ouder wordt. En hoe ouder, hoe dunner en slapper je huid. Is je gezicht juist wat voller, dan vallen eventuele rimpels minder op. 

 1. Alcohol

Elk glas alcohol maakt de bloedvaatjes in je huid telkens een stukje wijder. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes in de huid meer zichtbaar worden en oogt je huid roder. 

 1. Roken

Roken is slecht voor je huid. Of je nu zelf rookt of ’meerookt’. Rook droogt de huid uit, waardoor rimpels ontstaan. Doordat rook ook de bloedvaten vernauwt, raakt de huid minder doorbloed en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Dit is de reden dat rokers vaak een grauwe huidskleur hebben. 

 1. Zonnen

Zonnestralen, UV-stralen, kunnen schadelijk zijn. Je huid verliest vocht en droogt uit. Zo ontstaan rimpels en je huid ontwikkelt bruine pigmentvlekken. Die zie je het duidelijkst als je een lichte huid hebt. Er zijn tegenwoordig voldoende middelen om je tegen de zon te beschermen. Een dagcrème met een SPF van minimaal 20 (liever nog 30) beschermt je huid elke dag, ook als de zon niet schijnt. In de zomermaanden en als je echt gaat zonnen, kies dan voor een SPF van minimaal 30 en draag een zonnebril. 

 1. Beweging

Voldoende beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en doorbloeding van je huid. Die krijgt dan voldoende zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen. Beweging helpt ook om stress tegen te gaan. Je voelt je niet alleen beter, je ziet er ook beter uit. 

Zo zie je dat ook allerlei factoren van buitenaf invloed hebben op je huid. Door gezond te leven, worden de bouwstenen van je lichaam van binnenuit aangevuld en hersteld. Dat zorgt voor een gezonde look: een gladdere en strakkere huid en het zorgt ook nog voor sterkere haren en nagels.

Het goed verzorgen van je lichaam van binnenuit is dan ook net zo belangrijk voor je huid als wat je smeert!

Chocolade: superfood

Published:

Ben jij ook zo dol op chocola. Ik in ieder geval wel. Als dat voor jou ook geldt dan vind je het vast fijn om te lezen dat rauwe cacao behoort tot een van de beste superfoods. Rauwe cacao heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol. Daarnaast is rauwe cacao ook nog eens een super anti-oxidant en een sterke bron van magnesium en ijzer.

Rauwe cacao is een super superfood voor vrouwen. Het wordt wel gezien als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Er zitten meer dan 400 complexe stoffen in cacao.

Om chocola te maken van cacao moet er een verhitting plaatsvinden en worden er vetten en suikers toegevoegd. Daardoor wordt de cacao een heel stuk minder gezond en gaan veel voordelen van de cacao verloren.

Wat zijn voordelen van cacao?

1. Cacao is een rijke bron van anti-oxidanten.
Antioxidanten gaan het verouderingsproces tegen. Blauwe bessen staan bekend als goede bron van anti-oxidanten maar rauwe cacao bevat wel 40 keer meer anti-oxidanten!

2. Vermindert de kans op hart- en vaatziekten
Cacao bevat drie keer meer flavonoïden dan groene thee.  De polyfenolen die onder flavonoïden vallen werken als antioxidant. Polyfenolen zijn aanwezig in cacao en chocoladeproducten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Het leuke van polyfenolen is dat ze een gunstig effect hebben op de vermindering van aderverkalking en een gunstig effect hebben op de bloedvaten.

3. Cacao is goed voor je bloeddruk
Rauwe cacao helpt mee om een hoge bloeddruk te laten dalen. Ondanks dat er vetten in een donkere reep chocolade zitten, zijn die vetten grotendeels wel de gezondere vetten die we juist nodig hebben.

4. Pure chocolade houdt de bloedsuikerspiegel in balans
Ondanks dat chocolade vaak bewerkt is met suiker, wordt pure chocolade niet snel in het bloed opgenomen. De glychemische index van chocolade vanaf 85% is namelijk 20 en dit is net zo laag als van veel groenten. De bloedsuikerspiegel is belangrijk om in balans te houden, zeker als je wilt afvallen.

5. Cacao is de rijkst bekende bron van magnesium
Veel vrouwen hebben een tekort aan magnesium. Ze zijn vaak chronisch vermoeid of hebben te kampen met een (te) hoog stressniveau. In periodes van stress plas je veel meer (tot 4 keer zoveel) magnesium uit dan normaal. Vooral als je daarbij veel zuivel, alcohol, koffie of frisdrank drinkt. Magnesium is een mineraal dat ontzettend veel taken heeft in je lichaam en belangrijk is voor al je organen, vooral voor je hart, zenuwen, nieren en spieren. Heb je weinig energie? En zin in chocola? Het zou kunnen dat je een tekort aan magnesium hebt.

6. Het is niet alleen lekker, maar bevat ook ijzer
Een kleine portie chocola levert al snel wat milligram ijzer op. Ook een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Natuurlijk hangt het wel af van het soort chocolade waar je voor kiest. Kies bij voorkeur voor een chocolade met minimaal 70% cacao.

7. Pure chocolade maakt blij
Naast alle gezondheidsvoordelen van cacao geeft chocolade ons een aangenaam gevoel. Bovendien regelt rauwe cacao de endorfine productie van het lichaam. Endorfine is het stofje in het lichaam wat een gevoel van geluk geeft. 


Welke chocolade kan je het beste eten?
Veel mensen vinden chocola erg lekker. Er zit echter wel een verschil tussen witte, melk en pure chocolade. Witte chocolade bevat namelijk helemaal geen (rauwe) cacao. Het is dus helemaal geen chocolade en is dus ook logisch dat alle gezondheidsvoordelen die rauwe cacao te bieden heeft niet te vinden zijn in witte chocolade. Als je witte chocolade eet dan eet je eigenlijk gewoon een suikerklontje.

Melkchocolade bevat meestal zo’n 30-36% cacao. Ook melkchocolade bevat vaak veel melk en suiker. Dat heeft dus juist nadelen voor je gezondheid.

Pure chocolade bevat genoeg rauwe cacao die alle gezondheidsvoordelen bieden. Kies voor een chocolade met een zo’n hoog mogelijk percentage cacao(poeder), vanaf 70% of beter nog 85% cacao.

Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten?
Er wordt aangeraden om zo’n 20 gram per dag te eten.
Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.

Lust je geen pure chocolade? Begin dan bijv met chocolade met 55% cacao en probeer dan elke keer een stukje chocola met een hoger percentage tot 85%. Je zult merken dat je (lichaam) dit daarna vele malen lekkerder vindt! Nog een voordeel van heel pure chocola: vaak heb je genoeg na één of twee stukken. Bij melkchocolade is dat wel anders.

Donkere kringen

Published:

Veel mensen zeggen dat ze wallen onder hun ogen hebben, maar bedoelen dan eigenlijk de donker gekleurde kringen onder hun ogen. Deze kringen onder de ogen zijn een teken van gebrek aan vocht. Als je een tekort aan vocht hebt in je lichaam wordt de huid onder je ogen dunner. Je kijkt dan als het ware  ‘door de huid heen’ waardoor je de blauwige bloedvaatjes kunt zien.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Ik zal er hieronder een aantal noemen:

1. Stress en / of vermoeidheid
Een paar nachten slecht slapen betekent voor veel mensen een slaaptekort. In de bleke vermoeide huid worden bloedvaten nog beter zichtbaar in de al dunne huid onder de ogen. Donkere kringen worden dan zichtbaar. Vaak is de oplossing rust en ontspanning.

2. Gebrek aan vitamines en mineralen
Donkere kringen kunnen wijzen op een tekort aan ijzer, waardoor de huid bleker wordt. De oplossing ligt dan in voedingsmiddelen eten die veel ijzer bevatten. Een ijzerrijk dieet bevat vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten. IJzeropname in het lichaam wordt verbeterd door de aanwezigheid van voldoende vitamine C.
Ook een tekort aan vitamine C, K, B6 en B12 kan donkere kringen onder je ogen tot gevolg hebben. Voorkom zo’n tekort door voedingssupplementen te gebruiken. Let er hierbij op dat je natuurlijke supplementen gebruikt en geen synthetische! Zorg dat je ook voldoende anti-oxidanten binnen krijgt, die maken je aders namelijk sterker. Veel anti-oxidanten zitten onder andere in bessen (goji-, blauwe- en bosbessen), frambozen, bramen, avocado en bieten.

3. Teveel koffie of alcohol
Het drinken van koffie of alcohol zorgt ervoor dat de doorbloeding slechter wordt en dat er vocht onttrokken wordt aan je lichaam. Drink in ieder geval een glas water na een kop koffie of glas wijn.

4. Dunne huid onder de ogen (erfelijkheid)
Sommige mensen hebben gewoon een heel erg dunne huid onder de ogen waardoor kringen zich sneller aftekenen. De meest voor de hand liggende oplossing is dan een zo gezond mogelijke levensstijl te hanteren. Gezond eten, voldoende slaap, niet drinken en roken.

Met een concealer of foundation over een goede oogcrème kan je donkere kringen wat minder laten opvallen.  Ook een koud kompres kan wat verlichting geven. In de zomermaanden is het belangrijk om de huid rondom je ogen te beschermen met een zonnecrème met een sterke factor en een zonnebril te dragen.

 

Meer lezen over wallen onder je ogen? blog: wallen onder je ogen

Wallen onder je ogen

Published:

Er zijn veel mensen die last hebben van wallen of donkere kringen onder hun ogen. Er is een verschil tussen wallen en donkere kringen. Ik zal in deze blog uitleggen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van wallen onder je ogen en wat je er aan kunt doen. In een volgend blog leg ik de donkere kringen uit.

Bij wallen onder je ogen moeten we onderscheid maken tussen twee verschillende soorten wallen. Je hebt oogwallen die ontstaan door: 
- achtergebleven vocht
- en er zijn oogwallen waar je te maken hebt met opgehoopt vet.

Als je op je rug gaat liggen met een spiegel boven je gezicht kan je zien of de wallen verminderen of gelijk blijven. Blijven ze hetzelfde dan zijn het vetwallen.
Deze ontstaan door teveel huid of vet onder het oog. Het vet onder het oog dient als een stootkussentje. Bij sommige mensen is de oogkas qua aanleg wat te klein voor het stootkussentje. Dat is genetisch bepaald. Als je bij je ouders wallen ziet, dan is de kans dus groot dat je ze zelf ook hebt of zult krijgen.

Helaas is hier niet veel  aan te doen. Je kan proberen het vocht wat in de wallen zit wat weg te masseren. Dit zal echter maar deels helpen. Als de wallen echt hinderlijk voor jezelf zijn kan in het uiterste geval een plastisch chirurg je helpen.

Als je op je rug ligt en de wallen verdwijnen dan is de wal een vochtophoping.
Vochtwallen hebben meestal te maken met vermoeidheid. Ze ontstaan door te weinig slaap.

Tijdens het slapen worden afvalstoffen in je lichaam afgevoerd via het lymfestelsel. Als je dus te weinig slaapt, kan het lichaam de afvalstoffen niet voldoende afvoeren, waardoor een deel van het vocht onder je ogen blijft zitten. Daarom zijn deze vochtwallen zo goed zichtbaar bij het opstaan.

Vochtwallen kan je laten slinken door goed te slapen.
Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijkheden om vochtwallen te laten verdwijnen:
1. veel water drinken zodat het vocht sneller wordt afgevoerd.
2. lymfedrainage waarbij je het vocht voorzichtig wegmasseert met je vingers van je neus naar de jukbeenderen.
3. wat hoger slapen met je hoofd, zodat het vocht minder snel onder je ogen ophoopt.
4. zachtjes met de vingertoppen trommelen op de huid rondom de ogen.
5. een oogcrème gebruiken die in de koelkast staat.

Meer lezen over donkere kringen? blog: donkere kringen onder je ogen

Resultaat met (collageen) supplementen

Published:

Door verkeerde voeding, te weinig beweging en hormonale veranderingen hebben veel mensen last van vroegtijdige huidveroudering en/of andere huidproblemen.

De oplossing hiervoor zit hem vaak in een gecombineerde aanpak. Dus niet alleen maar heel goed letten op je voeding of 6 keer een intensieve behandeling in de salon laten uitvoeren. De beste resultaten voor een mooie strakke huid krijg je door een combinatie van bewegen, je voedingspatroon aanpassen, goede producten voor thuis, intensieve behandeltrajecten én (collageen)supplementen gebruiken. 

Jonge kinderen hebben nog een stevige volle huid. Zolang de hormonen nog niet door hun lijf gieren is hun huid in een goede conditie. Dat komt met name omdat de collageenaanmaak dan nog optimaal functioneert. Zodra in de pubertijd de hormonen gaan opspelen, neemt de productiviteit van de collageenaanmaak af. Dat zie je dan nog niet direct omdat collageen een lange levensduur heeft, maar het verklaart wel gelijk waarom rond je 25e levensjaar de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden. 

Met diverse behandelmethodes zoals peelings, lichttherapie, microneedling, bindweefselmassages en hydratatie kunnen we het verouderingsproces remmen en zelfs wat terugdraaien. 

Echter, al deze genoemde behandelmethoden stimuleren alleen maar de aanmaak in je lichaam. Ze activeren het lichaam en maken daarbij kleine trauma's die gerepareerd moeten worden. De bouwstoffen om ook daadwerkelijk te repareren, om dus het collageen aan te maken in je lichaam, moet je eten. Collageen is namelijk een eiweit dat je binnenkrijgt door je voeding. Hoe ouder we worden hoe meer bouwstoffen we nodig hebben om onze huid mooi op peil te houden. Dat kan je niet voldoende uit voedsel halen, ook al eet je biologisch en mega gezond.

Er zijn speciale collageen supplementen te koop. Ik hoor nu sommige mensen zich al afvragen: en doen die dan wel echt wat? 

Het antwoord is JA. Zelf werk ik in de praktijk met Laviesage en ScKin Nutrition. Zij hebben een speciale collageenlijn ontwikkeld waarbij de supplementen zo hoog zijn gedoseerd dat je huid (waar als laatste orgaan de bouwstoffen naar toe gaan) hier baat bij heeft. Ik heb in de afgelopen jaren al vele mooie resulaten gezien bij klanten door de combinatie van behandelingen, thuisproducten en (collageen) supplementen. Door middel van speciale echo apparatuur kan de hoeveelheid collageen in je huid gemeten worden bij de start en opnieuw worden gemeten na het gebruik van de collageen supplementen. 

De collageen supplementen van ScKin en Laviesage bevatten onder andere veel viscollageen. Dat lijkt op ons eigen collageen en wordt dus door het lichaam herkend en gebruikt voor je huid. Er zijn verschillende sterktes van de supplementen beschikbaar afhankelijk van jouw huidconditie en de behandelmethodes die je ondergaat.

 

De nutricosmetics van ScKin en Laviesage zijn voedingssupplementen die speciaal zijn afgestemd op de huidfuncties. Ze bevatten natuulijke werkstoffen die de huidfuncties ondersteunen en activeren. Hiertoe behoren oa vitamine C, omega-3 vetten, collageenpeptides en vitamine D3.
In deze blog heb ik me specifiek gericht op collageen, maar heel veel oorzaken van een huidprobleem kan je echt aanpakken door een goede combinatie van voeding, nutricosmetics en huidverbeterende behandelingen. Ook voor huidproblemen zoals bijvoorbeeld acne, rosacea, couperose zijn oplossingen voorhanden. 

Adres
Kraailandhof 4
3828 JM Hoogland
E-mail
info@belleallure.nl
Telefoon
033 457 10 41