Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

Chocolade: superfood

Chocolade: superfood

Ben jij ook zo dol op chocola. Ik in ieder geval wel. Als dat voor jou ook geldt dan vind je het vast fijn om te lezen dat rauwe cacao behoort tot een van de beste superfoods. Rauwe cacao heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol. Daarnaast is rauwe cacao ook nog eens een super anti-oxidant en een sterke bron van magnesium en ijzer.

Rauwe cacao is een super superfood voor vrouwen. Het wordt wel gezien als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Er zitten meer dan 400 complexe stoffen in cacao.

Om chocola te maken van cacao moet er een verhitting plaatsvinden en worden er vetten en suikers toegevoegd. Daardoor wordt de cacao een heel stuk minder gezond en gaan veel voordelen van de cacao verloren.

Wat zijn voordelen van cacao?

1. Cacao is een rijke bron van anti-oxidanten.

Antioxidanten gaan het verouderingsproces tegen. Blauwe bessen staan bekend als goede bron van anti-oxidanten maar rauwe cacao bevat wel 40 keer meer anti-oxidanten!

2. Vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Cacao bevat drie keer meer flavonoïden dan groene thee.  De polyfenolen die onder flavonoïden vallen werken als antioxidant. Polyfenolen zijn aanwezig in cacao en chocoladeproducten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Het leuke van polyfenolen is dat ze een gunstig effect hebben op de vermindering van aderverkalking en een gunstig effect hebben op de bloedvaten.

3. Cacao is goed voor je bloeddruk

Rauwe cacao helpt mee om een hoge bloeddruk te laten dalen. Ondanks dat er vetten in een donkere reep chocolade zitten, zijn die vetten grotendeels wel de gezondere vetten die we juist nodig hebben.

4. Pure chocolade houdt de bloedsuikerspiegel in balans

Ondanks dat chocolade vaak bewerkt is met suiker, wordt pure chocolade niet snel in het bloed opgenomen. De glychemische index van chocolade vanaf 85% is namelijk 20 en dit is net zo laag als van veel groenten. De bloedsuikerspiegel is belangrijk om in balans te houden, zeker als je wilt afvallen.

5. Cacao is de rijkst bekende bron van magnesium

Veel vrouwen hebben een tekort aan magnesium. Ze zijn vaak chronisch vermoeid of hebben te kampen met een (te) hoog stressniveau. In periodes van stress plas je veel meer (tot 4 keer zoveel) magnesium uit dan normaal. Vooral als je daarbij veel zuivel, alcohol, koffie of frisdrank drinkt. Magnesium is een mineraal dat ontzettend veel taken heeft in je lichaam en belangrijk is voor al je organen, vooral voor je hart, zenuwen, nieren en spieren. Heb je weinig energie? En zin in chocola? Het zou kunnen dat je een tekort aan magnesium hebt.

6. Het is niet alleen lekker, maar bevat ook ijzer

Een kleine portie chocola levert al snel wat milligram ijzer op. Ook een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Natuurlijk hangt het wel af van het soort chocolade waar je voor kiest. Kies bij voorkeur voor een chocolade met minimaal 70% cacao.

7. Pure chocolade maakt blij

Naast alle gezondheidsvoordelen van cacao geeft chocolade ons een aangenaam gevoel. Bovendien regelt rauwe cacao de endorfine productie van het lichaam. Endorfine is het stofje in het lichaam wat een gevoel van geluk geeft. 

Welke chocolade kan je het beste eten?

Veel mensen vinden chocola erg lekker. Er zit echter wel een verschil tussen witte, melk en pure chocolade. Witte chocolade bevat namelijk helemaal geen (rauwe) cacao. Het is dus helemaal geen chocolade en is dus ook logisch dat alle gezondheidsvoordelen die rauwe cacao te bieden heeft niet te vinden zijn in witte chocolade. Als je witte chocolade eet dan eet je eigenlijk gewoon een suikerklontje.

Melkchocolade bevat meestal zo’n 30-36% cacao. Ook melkchocolade bevat vaak veel melk en suiker. Dat heeft dus juist nadelen voor je gezondheid.

Pure chocolade bevat genoeg rauwe cacao die alle gezondheidsvoordelen bieden. Kies voor een chocolade met een zo’n hoog mogelijk percentage cacao(poeder), vanaf 70% of beter nog 85% cacao.

Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten?

Er wordt aangeraden om zo’n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.

Lust je geen pure chocolade? Begin dan bijv met chocolade met 55% cacao en probeer dan elke keer een stukje chocola met een hoger percentage tot 85%. Je zult merken dat je (lichaam) dit daarna vele malen lekkerder vindt! Nog een voordeel van heel pure chocola: vaak heb je genoeg na één of twee stukken. Bij melkchocolade is dat wel anders.

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: