Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

De zon; wees verstandig

Met de zomer in aantocht, schreef ik deze blog. De zon geeft ons over het algemeen een blij gevoel en is met gezond ‘gebruik’ ook nog eens heel goed voor ons. 

Vitamine D3

In de zon maken we via onze huid o.a. vitamine D3 aan. En die vitamine D3 hebben we keihard nodig voor onze weerstand tegen infecties. Daarnaast hebben we vitamine D3 nodig voor de opbouw van sterke botten en bij een ontsteking zoals bijvoorbeeld bij acne of rosacea.

De UV-straling van de zon, die ook zonverbranding en huidkanker kan veroorzaken, is verantwoordelijk voor de aanmaak van Vitamine D. De aanmaak daarvan is het meest effectief als de zon hoog aan de hemel staat (tussen 12 en 15 uur). We zeggen ook wel eens als je schaduw op de grond niet groter is als jijzelf, dan maak je vitamine D aan (via je huid).

Een korte blootstelling van een groot huidoppervlak zonder bescherming is beter dan een lange blootstelling van een klein stukje huid. Dagelijkse blootstelling van je handen, onderarmen en onderbenen in de zomer rond het middaguur gedurende 10-15 minuten is bij een blank persoon al voldoende.

TIP

Geniet iedere dag kortstondig onbeschermd met je armen en benen van de zon voor de aanmaak van Vitamine D3. Je gaat stukken energieker het najaar in! Smeer de huid van je gezicht wel ’s ochtends al in met een goede beschermende creme met UVA en UVB filter (in de zomer met minimaal SPF30).

Pigmentvlekken

Diezelfde zon die zo gunstig is voor onze vitamine D3 aanmaak, veroorzaakt echter bij veel mensen ook van die vervelende pigmentvlekken. Pigmentvlekken zijn lichte tot donkere vlekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Pigmentvlekken worden gevormd wanneer de pigmentcellen onder invloed van zonlicht plaatselijk te veel pigment aanmaken.

Dit kan ook nog verstoord worden door o.a. medicijnen, beschadiging van de huid en hormonale invloeden. Er zijn verschillende vormen van pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken zien we vaak op latere leeftijd ontstaan. Pigmentvlekken door hormonale invloed ontstaan vaak al op veel jongere leeftijd. Tijdens een zwangerschap zien we dan het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan.

TIP

Ben je gevoelig voor pigment- of ouderdomsvlekken in je gezicht ga dan de zon niet voortdurend opzoeken. Je wordt niet meer egaal bruin. Het pigment hoopt zich op in de vlekken, die dus juist nog erger worden. Bescherm je gezicht in deze gevallen daarom met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (liefst SPF50) en een petje of hoed!

Er zijn natuurlijke voedingssupplementen met ondere andere anti-oxidanten die je goed kunnen beschermen tegen te veel pigment aanmaak. Dat zijn producten van ScKin Nutrition. Ook zijn er diverse behandelingen mogelijk om pigment te verminderen of in ieder geval niet te verergeren. Denk aan Microneedling, Peelingen en de T-Away.

Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met mij op!

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: