Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten
droge huid

Droge of vochtarme huid

Heb jij een droge of vochtarme huid?

Tijdens een intakegesprek merk ik regelmatig dat een huidtype of huidconditie niet goed bekend is. Iemand denkt bijvoorbeeld een vochtarme huid te hebben en gebruikt daar dan ook thuis specifieke producten voor. Die producten ‘werken niet’, wordt er dan na een paar weken gezegd. Vaak is er al veel geprobeerd zonder resultaat. De frustratie dat je je huid niet in balans krijgt, is groot.

Huidtype en huidconditie

We maken een onderscheid in huidtype en huidconditie.
Een huidtype is genetisch bepaald. Welk huidtype je hebt is afhankelijk van de hoeveelheid talg die je huid produceert.
Een huidconditie is de staat waarin je huid op dit moment verkeerd en die is afhankelijk van diverse factoren. Stress, zon, voeding en hormonen kunnen jouw huidconditie veranderen.

Huidtypes

Normale huid: deze huid is zacht en soepel en heeft weinig last van oneffenheden. De poriën zijn zichtbaar maar niet groot.

Droge huid: deze huid bevat weinig talg en ziet vaak wat dof en mat, voelt trekkerig aan en heeft weinig tot geen zichtbare poriën. De huidtype heeft vaak veel fijne lijntjes.

Vette huid: deze huid bevat veel talg waardoor het vettig aanvoelt en glimt en heeft zichtbare grotere poriën. Door een verhoogde talgproductie heeft een vette huid vaak last van mee-eters en puistjes.

Gecombineerde huid: de T-zone (voorhoofd, neus en kin) is vaak wat vetter en heeft grovere poriën en de wangen zijn droog en gevoelig.

Huidconditie

Vochtarme huid: er is een vochttekort in de huid waardoor de huid trekkerig aanvoelt. Dit heeft niets te maken met de hoeveelheid talg (vet) in je huid en kan bij elk huidtype voorkomen. Vaak zien we hele fijne droogte lijntjes. De barrière van de huid is aangetast (vochtarm = vochttekort / droge huid = talg tekort).

Gevoelige huid: de huidbarrière is verstoord waardoor een huid rood kan zien, schraal of geïrriteerd kan zijn. Dit komt vaak door irriterende stoffen (verkeerde producten), een allergie, stress of een disbalans in de darmen.

Onzuivere huid: deze huid herken je aan verstoppingen zoals puistjes, mee-eters en grovere poriën. Vaak is een onzuivere huid ook een vette huid, maar het kan ook bij andere huidtypes voorkomen. Er spelen altijd meerdere oorzaken: hormonen, stress, te veel zon, verkeerde verzorgingsproducten en ongezonde voeding.

Verschil tussen droge en vochtarme huid

Er is een verschil tussen de droge huid en de vochtarme huid. Een vochtarme huid heeft een vochttekort en de droge huid een talgtekort.
Een vochtarme huid is een huidconditie en ontstaat in de loop van de tijd door je leefstijl, stress, voeding, medicatie en cosmetica die je gebruikt. Goed nieuws dus: je huidconditie kan je beïnvloeden. De vochtarme huid heeft vooral producten nodig die het vocht kunnen binden in de huid, zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur.
De droge huid heeft vooral producten nodig die de vetten aanvullen en zo de huidbarrière kunnen beschermen.

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: