Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

Een stralende huid? het belang van voeding èn leefstijl

Gezonde voeding voor een stralende huid

De voedingsstoffen die je consumeert, hebben directe invloed op de gezondheid van je huid. Het opnemen van de volgende voedingsstoffen in je dagelijkse dieet kan bijdragen aan een stralende huid:

 1. Antioxidanten
  Voeding zoals bessen, groene bladgroenten, noten en zaden zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen en helpen het verouderingsproces te vertragen.
 2. Omega-3 vetzuren
  Vette vis, zoals zalm en makreel, en noten en zaden zoals chiazaad en lijnzaad, zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren. Deze vetzuren helpen de huid gehydrateerd te houden en verminderen ontstekingen, waardoor een gezonde teint wordt bevorderd.
 3. Vitamine C
  Citrusvruchten, paprika, kiwi en broccoli zijn allemaal rijk aan vitamine C. Deze vitamine helpt bij de vorming van collageen, een eiwit dat je huid stevig en elastisch houdt.
 4. Vitamine E
  Noten, zaden en plantaardige oliën zijn goede bronnen van vitamine E. Deze vitamine beschermt de huid tegen schade door de zon en helpt het vochtgehalte van de huid op peil te houden.

Leefstijl en huidgezondheid

Naast gezonde voeding is ook je levensstijl van invloed op de conditie van je huid. Hier zijn enkele leefstijlfactoren om rekening mee te houden:

 1. Hydratatie
  Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde huid. Water hydrateert de huid van binnenuit, waardoor ze soepel en stralend blijft. Probeer dagelijks minstens 8 glazen water te drinken om je huid goed gehydrateerd te houden. Water ‘eten’ (bijv wortel & komkommer) is ook heel goed.
 2. Voldoende slaap
  Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezonde huid. Tijdens de slaap herstelt je huid zichzelf en vernieuwt het cellen, waardoor je huid er weer fris en stralend uitziet. Streef naar 7-8 uur slaap per nacht voor jouw optimale huidgezondheid.
 3. Stressmanagement
  Langdurige stress kan de huidconditie verslechteren en bijdragen aan huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Zoek gezonde manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, wandelen in de natuur of het beoefenen van ademhalingsoefeningen.
 4. Bescherming tegen de zon
  Overmatige blootstelling aan de zon kan schade aan de huid veroorzaken, zoals vroegtijdige veroudering en huidkanker. Bescherm je huid door het smeren van een zonnebrandcrème met een hoge SPF (minimaal SPF 30), het vermijden van blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag en het dragen van beschermende kleding en een hoed. Bouw je zon uren langzaamaan op in het voorjaar, je huid is je dankbaar.
 5. Bewegen
  Voldoende beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en doorbloeding van je huid. Die krijgt dan voldoende zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen. Beweging helpt ook om stress tegen te gaan.


  Door het in balans houden van je leefstijl en je voeding, kun je de gezondheid en uitstraling van je huid verbeteren en behouden.
Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: