Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

Grove poriën

In dit artikel:

Last van grove poriën?

Hieronder lees je in het kort wat je tegen grove poriën kunt doen.

Hoe ontstaat een grove porie?

In onze huid hebben we heel veel talgklieren.Talg houdt de huid soepel.
Grove poriën komen vooral voor op de neus, voorhoofd en wangen omdat de talgklieren hier groter zijn.


Bij een normale talgproductie vloeit de talg mooi uit over de huid. Als de talgklieren teveel talg produceren, bijvoorbeeld als gevolg van hormoonschommelingen of een opeenhoping van dode huidcellen, dan kan de porie gaan verstoppen. De talg kan zich gaan ophopen aan de uitgang van de talgklier.

Als de verstopping te lang blijft aanhouden dan ontstaat er een mee-eter en kan de porie wat oprekken. Hierdoor zal hij groter worden en dus meer zichtbaar worden (een gaatje).

Wat kan je doen aan grove poriën?

De grootte van poriën is deels genetisch bepaald. Bij een vette of gecombineerd huid komen grove poriën vaker voor. Ze kunnen ook verstopt raken door een slechte reiniging.
Grove poriën kan je niet van het ene op het andere moment van grootte laten veranderen. Een crème zal je poriën niet zomaar verkleinen.

Als de poriën verstopt zijn, kan het helpen om producten te gebruiken met salicylzuur of retinol. Deze zuren kunnen de talg verminderen, werken ook in de porie en kunnen dode huidcellen verwijderen. Daardoor valt de grove porie minder op.

Welke behandelingen kun je inzetten tegen grove poriën?

Microneedling

Microdermabrasie

Peeling