Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

Hoe kun je gezonder gaan eten?

Huidverbetering door gezonde voeding

De rol die voeding speelt bij het bepalen hoe je huid eruit ziet, wordt vaak onderschat. Wil je er beter uitzien, begin dan eens met ‘gezonder’ eten. Natuurlijk kan je genetische factoren niet helemaal uitsluiten, maar met het lijf dat je hebt gekregen kan je zelf veel aan de kwaliteit van je huid en je lichaam veranderen. En dus aan je totale gezondheid. Je bent wat je eet! Gezond en gevarieerd eten, een soepele darmwerking en goede stofwisseling zorgen voor een gezonde en mooie huid.

Nu hoor ik mensen vaak zeggen: “Ik eet heel gezond, hoor. Twee stuks fruit en twee ons groente!” Maar is dat eigenlijk nog wel genoeg? De grond waarop groenten worden verbouwd, is tegenwoordig vele malen schraler dan vroeger en wordt meestal kunstmatig bemest. Fruit wordt in kassen kunstmatig snel opgekweekt voor consumptie en al geplukt als het ontrijp is. Of het heeft wekenlang aan boord van een boot rondgereisd voordat wij het hier in de winkel konden kopen. Hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen in deze producten veel lager dan vroeger het geval was. Fruit en groenten heeft veel minder zon gehad. Om dezelfde hoeveelheid vitamine C van één appel van vroeger binnen te krijgen, moet je nu wel tien appels eten!

Wat kan je dan het beste eten?

Laat het liefste alle kant-en-klaar maaltijden staan. Hierin zitten onevenredig grote hoeveelheden fructose-stroop (geraffineerde suikers) en synthetische toevoegingen (zoals de beruchte E-nummers). Eet zoveel mogelijk pure en onbewerkte producten.

  • Verse onbewerkte groenten: zo kleurrijk mogelijk, deze zijn rijk aan vitaminen en beschermen de huid tegen zonlichtschade.
  • Fruit: vooral rode en donkergekleurde vruchten, zoals blauwe bessen, bramen, gojibessen, frambozen en rode appels. Deze bevatten belangrijke stoffen zoals anti-oxidanten.
  • Olijfolie: extra-vierge en koud toegepast bij salades of over je pasta als die op je bord ligt (en dus niet in de pan of ovenschaal).
  • Bak in olie die een hoge temperatuur kan verdragen zonder uiteen te vallen in schadelijke stoffen. Kokosvet, ghee, rode palmolie en rijstolie zijn prima. Niet bakken in olijfolie; die gaat boven 160o Celcius ‘verbranden’!
  • Vette vis: zalm, makreel, sardientjes en haring.
  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, ongezouten en ongebrand (hier horen geen pinda’s onder).

Wist je dat suiker de huid veroudert?

Er zijn veel onderzoeken die hebben aangetoond dat suiker de huid erg snel veroudert. Suikermoleculen kunnen zich hechten aan eiwitten, zoals bijvoorbeeld het collageen en elastine in je huid. En laten nou net vooral die twee stofjes zo belangrijk zijn om onze huid soepel en strak te houden. Je huid wordt dus sneller slap als je teveel suikers eet. Vooral de ‘snelle’ suikers uit frisdrank en fruitsappen zijn funest. We krijgen met onze westerse voeding (koek, pakjes, kant en klaar gerechten) al veel te veel suiker binnen.

Veel mensen weten ondertussen dat omega-vetten erg belangrijk zijn voor onze gezondheid. Met name de omega-3 en omega-9 zijn gezond, kijk uit met grote hoeveelheden omega-6. Laat je ook niet misleiden door reclames waarin staat: ‘Verrijkt met omega-3’. Vaak zijn de hoeveelheden in deze producten zo laag dat het geen effect heeft.

Uit het bovenstaande blijkt dat je moeite moet doen om aan voldoende gezond eten te komen. Het is in mijn ogen dan ook geen vraag of je gezonde voeding nog moet aanvullen met voedingssupplementen. Let er wel op dat je natuurlijke voedingssupplementen gebruikt met actieve bestanddelen, en niet synthetische supplementen. Die kan je lichaam niet opnemen en zullen dus nauwelijks tot geen werking hebben.

Een gezonde huid, een stralend gezicht!

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: