Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten
microdermabrasie

Je huid als een huis

Je huid is als een huis

Jouw huid bestaat, net als een huis, uit drie lagen. Elke laag heeft zijn eigen specifieke functie en elke laag vereist onderhoud. Met verzorgingsproducten, behandelingen en suppletie van binnenuit kun je jouw huid onderhouden, verzorgen en voeden. Maak kennis met de drie huidlagen: epidermis, dermis en hypodermis (ook wel onderhuids bindweefsel).

De epidermis 

De epidermis kun je vergelijken met het dak van een huis. Dit beschermt ons tegen invloeden van buitenaf zoals regen, wind en sneeuw. Het bovenste gedeelte van de huid – de opperhuid – bevat dode huidcellen, die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. De dakpannen liggen, als het goed is, netjes op elkaar met daartussen beschermende huidvetten. Hoe beter de ‘dakpannen’ gesloten zijn en hoe meer huidvetten er aanwezig zijn, hoe beter de beschermfunctie van je huid werkt. Als er een optimale huidbarrière is, zorgt die ervoor dat we geen vochtverlies hebben van binnen naar buiten én dat de huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals verwarming, airco, chemische stoffen uit schoonmaakmiddelen en cosmetica. Voor deze huidlaag zijn omega’s erg belangrijk, dus vette vis (als makreel, zalm en haring), avocado, noten en omegasuppletie.

Behandelingen die goed zijn voor de epidermis zijn behandelingen die hydrateren, de doorbloeding stimuleren (bijvoobeeld massages) en licht peelend werken. Daardoor kan je huid de werkstoffen beter opnemen.

De dermis

Het middelste gedeelte van een huis is het deel waarin we wonen en leven. In de huid zitten in de dermis levende cellen die de aangeleverde voedingsstoffen gebruiken om de cellen gezond te houden en nieuwe cellen aan te maken. Deze middelste laag zorgt voor het volume, de elasticiteit, hydratatie, kwaliteit en de soepelheid van de huid. Hier zitten de huidfabriekjes die energie nodig hebben en brandstof om te bouwen aan een mooie, stevige huid.

Behandelingen die goed zijn voor de dermis zoals bijvoorbeeld microneedling zetten de huidcellen aan tot de productie van collageen, elastine en hyaluron. Zij zorgen ervoor dat deze huidlaag actief blijft.

De hypodermis

Het huis heeft een fundament van waaruit gas, water en elektra wordt aangevoerd. Deze laag kun je vergelijken met de derde huidlaag: het onderhuids bindweefsel. Deze laag bestaat uit vetcellen en bindweefselvezels, die de huid verbinden aan dieper gelegen spieren en het skelet. Het onderhuids bindweefsel zorgt voor de stevigheid en strakheid van de huid, bijvoorbeeld je kaakcontour. Deze laag zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen (vitamines, mineralen) en bouwstoffen (collageeneiwitten) naar de middelste huidlaag.

Behandelingen die gericht zijn op de hypodermis/het bindweefsel zoals een bindweefselmassage zorgen voor de stevigheid van jouw huid.

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: