Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

Littekens en striae

In dit artikel:

Last van blijvende schade aan de huid na een ongeluk of een operatie? 

Hier lees je wat littekens zijn, welke verschillende littekens er zijn en hoe je littekens kunt behandelen.

Wat is een litteken?

Als de huid diep beschadigd wordt (in de dermis of ook wel lederhuid) ontstaat er een litteken. Je ziet dit in het gezicht vaak bij acne. Blijvende schade aan de huid komt ook regelmatig voor na een ongeluk of operatie. Gelukkig zijn de technieken om dit soort littekens minder zichtbaar te maken sterk verbeterd. Het doel van een littekenbehandeling is om de doorbloeding van het litteken te verbeteren en de grilligheid van een litteken te verminderen.

Verschillende soorten van littekens:

belle allure

Normale littekens:

Dit zijn de meest ‘gunstige’ littekens. Het wondgenezingsproces is normaal verlopen en het litteken is iets lichter van kleur dan de gewone huid en is vlak en smal.

belle allure

Atrofisch litteken:

Een atrofisch litteken ligt iets lager dan de omringende huid. Het is een soort gaatje, kuiltje in de huid. Het aanmaken van de collageenvezel is tijdens het genezingsproces verstoord. We zien dit soort litteken vaak bij acne en waterpokken.

belle allure

Hypertrofisch litteken:

Dit soort litteken ligt juist iets verheven boven het huidoppervlak. Hypertrofische littekens voelen vaak wat hard aan, zien rood en zijn gevoelig. Het genezingsproces is verstoord door bijvoorbeeld een ontsteking of te veel spanning op het litteken.

belle allure

Keloïd litteken:

Bij dit litteken is sprake van een woekering van het weefsel. Keloïd is onregelmatig en komt vaker voor bij een donkere huid.

belle allure

Striae:

De strepen die ontstaan door een overmatige uitrekking van het onderhuids bindweefsel. Je huid wordt in korte tijd te ver uitgerekt door bijvoorbeeld een groeispurt of snelle gewichtstoename. Ook bij een zwangerschap zie je het veel. Striae valt op omdat het in het begin roze, rood of paars van kleur eruit ziet. Na verloop van tijd verkleurt het naar wit.

De 'microneedling' behandeling:

Met de Dermapen Microneedling behandeling wordt het natuurlijke wondgenezingsproces gestimuleerd. Met deze behandeling kan ik alle littekens behandelen behalve keloïd. De behandeling zorgt ervoor dat er nieuw collageen wordt aangemaakt.

Naast de Dermapen behandeling kan ook een bindweefsel (littteken) massage de huid soepeler maken en de doorbloeding verbeteren.

Welke behandelingen kun je inzetten tegen littekens?

Microneedling

Bindweefselmassage