Als je huidproblemen hebt, kun je er in heel veel gevallen van uitgaan dat hiervoor een verklaring in je darmen ligt. Wil je een mooie stralende huid? Houd dan je darmen gezond!
Gezonde huid door gezonde darmen
Heb je last van acne, rosacea of heb je andere huidproblemen? Denk dan aan de ‘darm-huid connectie’. Er is een verband tussen de gezondheid van je darmen en je huidconditie. Hieronder geef ik je acht tips om je darmen gezond te houden.
Drink voldoende water
Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Als je minder drinkt, kunnen bacteriën en vezels zich in je darmen ophopen. Heb je geen idee of je voldoende drinkt? Vul een halve liter flesje met water, drink dat leeg en herhaal dit minimaal drie keer per dag. Let op met koffie, alcohol en ook teveel groene thee; die onttrekken vocht aan je lichaam.
Vers is beter
Eet zoveel mogelijk verse groenten en fruit. Liefst lokaal, seizoensgebonden en biologisch. Probeer kant-en-klaar maaltijden en sauzen uit pakjes te mijden. Door bewerkt eten verstoor je de bacteriebalans in je darmen, waardoor kwalen kunnen ontstaan.
Suiker in de ban
Eet geen of zo weinig mogelijk geraffineerde suiker. Overal zit suiker in, hoor ik je denken. En dat klopt. Het kost moeite om minder of geen suiker te eten, maar het is echt beter voor je darmen. Vind je het lastig om suiker uit te bannen? Stop dan eerst met snoep, koek en frisdrank door de week.
Gefermenteerde producten
Gewone melkproducten van de koe zorgen vaak voor darm- en huidklachten. Gefermenteerde producten zoals bijvoorbeeld karnemelk hebben een positief effect op je darmflora. Dat geldt ook voor gefermenteerde groenten en fruit. Het meest bekend is zuurkool (gefermenteerde witte kool), maar ook rode kool, komkommer, wortel of radijsjes en abrikozen, perziken en pruimen kun je fermenteren. Gefermenteerde groenten en fruit zijn gemakkelijk te verteren en bevatten een hoge concentratie goede bacteriën.
Eet vezelrijk
Eet vezelrijke voeding, zoals bananen, prei, uien, knoflook, lijnzaad, gerst, haver en appels. Hierin zitten vezels die de groei van goede darmbacteriën bevorderen.
Rust voor je spijsvertering
Eet ’s avonds laat (na 21 uur) niks meer. Je spijsvertering heeft rust nodig om onverteerde voedselresten die je lichaam niet kan gebruiken via je dikke darm af te voeren. Er wordt steeds meer bekend over intermittent fasting. Intermittent fasting is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet. Bijvoorbeeld niets meer eten tussen 19 uur ‘s avonds en 8 uur de volgende dag.
Minder stress
Moet je ook vaak naar het toilet als je een examen of een sollicitatiegesprek hebt? Daaruit blijkt dat acute stress direct effect op de darmen heeft. Je kunt je wel voorstellen dat chronische, langdurige stress de werking van je darmen helemaal beïnvloedt. Probeer te ontspannen; bijvoorbeeld door voldoende lichaamsbeweging of meditatie.
Supplementen
Als je toch langdurig onder spanning staat of na ziekte of een antibioticakuur, kun je een pre- en probiotica supplement gebruiken om extra ondersteuning aan je darmflora te geven. Ik geef je graag advies.
Met welke tip begin jij vandaag om je darmen -en daarmee je huid- gezond te houden?