Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten

Pigmentvlekken

In dit artikel:

Ouderdomsvlekken of hyperpigmentatie behandelen in Amersfoort

Hieronder lees je in het kort hoe pigment ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat pigment?

Pigmentvlekken ontstaan door een opeenhoping van pigment. Pigment is eigenlijk een kleurstof, en wordt ook wel melanine genoemd. Het pigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de bovenste laag van de huid. Het heeft als doel om de huid te beschermen. Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat de huid donkerder en bruiner van kleur wordt. Het lichaam maakt meer pigment aan om de huid te beschermen tegen het UV-licht van de zon. Het bruin worden van de huid is dus een natuurlijke reactie van het lichaam. Zonnen zorgt voor het aanmaken van meer pigment. Soms ontstaat er een opeenhoping van pigment op een bepaalde plek op het lichaam. Zo ontstaat een pigmentvlek.

Verschillende vormen van pigmentvlekken

1.
Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor: de meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken die veel in de zon komen, zoals de handruggen en het gezicht. Ze worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Het is goed om niet te wachten totdat deze pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht te geven aan de gezondheid van je huid. Zonschade wordt namelijk ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd ouderdomsvlekjesproblemen geven.

2.
Melasma

Melasma is een pigmentstoornis die voornamelijk voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Hormonale factoren (veranderingen) spelen de belangrijkste rol bij het ontstaan van de vaak grillige donkerbruine vlekken in het gezicht. Melasma ontstaat vaak tijdens de zwangerschap en wordt daarom ook vaak zwangerschapsmasker genoemd. Vaak zien we dat een zwangerschapsmasker weer zal verdwijnen na de zwangerschap. Sommige anticonceptiepillen kunnen melasma veroorzaken of verergeren. Blootstelling aan UV stralen kan ook een rol spelen bij het ontstaan van melasma net als het gebruik van bepaalde cosmetica.

3.
hyperpigmentatie

Door irritatie van de huid, kleine wondjes, eczeem, acné en littekens kunnen bruine vlekjes op de huid ontstaan. Dit zijn niet zozeer pigmentvlekken, maar vaak worden ze wel zo genoemd. Officieel heet dit post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

belle allure

Wat kun je tegen pigmentatie doen?

Met de Observ, een huidanalyse apparaat, kunnen we de opgeslagen pigmentschade waarnemen, waarna vervolgens de juiste behandeling kan worden  bepaald.

Welke behandelingen kun je inzetten tegen pigmentatie?

Peeling

Microneedling