Pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan door een opeenhoping van pigment. Pigment is eigenlijk een kleurstof, en wordt ook wel melanine genoemd. Het pigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de bovenste laag van de huid. Het heeft als doel om de huid te beschermen. Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat de huid donkerder en bruiner van kleur wordt. Het lichaam maakt meer pigment aan om de huid te beschermen tegen het UV-licht van de zon. Het bruin worden van de huid is dus een natuurlijke reactie van het lichaam. Zonnen zorgt voor het aanmaken van meer pigment.
Soms ontstaat er een opeenhoping van pigment op een bepaalde plek op het lichaam. Zo ontstaat een pigmentvlek.

Er zijn verschillende vormen van pigmentvlekken:

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor: de meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken die veel in de zon komen, zoals de handruggen en het gezicht. Ze worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Het is goed om niet te wachten totdat deze pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht te geven aan de gezondheid van je huid. Zonschade wordt namelijk 'in de huid opgeslagen'. In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

Melasma

Een zwangerschapsmasker is een grote vlek in het gezicht. Hormonale veranderingen zijn de oorzaak. Het ontstaat vaak tijdens een zwangerschap. Vaak zien we dan ook dat een zwangerschapsmasker weer zal verdwijnen na de zwangerschap. 

Hyperpigmentatie

Door irritatie van de huid, kleine wondjes, eczeem, acné en littekens kunnen bruine vlekjes op de huid ontstaan. Dit zijn niet zozeer pigmentvlekken, maar vaak worden ze wel zo genoemd.

Met de Observ, een huidanalyse apparaat, kunnen we goed de opgeslagen pigmentschade waarnemen, en vervolgens de juiste pigmentbehandelingen bepalen.

Adres
Kraailandhof 4
3828 JM Hoogland
E-mail
info@belleallure.nl
Telefoon
033 457 10 41