Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten
microdermabrasie

Wat is SPF bescherming?

Bescherm je huid met een SPF

Het is zomer! Het seizoen om er lekker op uit te gaan. Als je langer dan een kwartiertje buiten bent, is het wel noodzakelijk om zonnebrandcrème met SPF te gebruiken.

Waar staat SPF voor?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Let op: de SPF (zon beschermingsfactor) van een zonnebrandcrème klopt alleen als je voldoende van het product gebruikt en als het product recent is gekocht (en niet al jaren in je kast staat). Voor een goede werking van de SPF heb je voor een volwassen lichaam ongeveer zes volle theelepels zonnebrandcrème nodig. Voor het insmeren van je gezicht kun je ongeveer één theelepel aanhouden.

Hoevaak moet je SPF smeren?

Elk zonnebrandproduct, ongeacht de hoogte van de SPF dien je om de twee uur aan te brengen. De zon breekt namelijk het filter in het product af. Een zonnebrandproduct opnieuw aanbrengen geldt ook na het zwemmen (ook al staat er ‘waterresistent’ op de verpakking), het afdrogen, na het douchen of als je erg zweet.

Regelmatig zeggen klanten: ‘Ik hoef niet te smeren, want ik zit alleen maar in de schaduw en nooit in de zon.’ Het maakt voor jouw huid niet uit of je in de zon of schaduw zit, fietst of in de stad loopt. Buiten is buiten. Als de zon niet schijnt, is het donker! Oftewel: als het licht is, is er zon. En als er zon is, is er UV-straling en moet je smeren. Oei, wat klinkt dat streng. Zo streng ben ik helemaal niet (maar ik ben wel graag heel duidelijk -).

Er zijn drie soorten UV-straling.

  • UVA komt diep in de huid en veroorzaakt huidveroudering. UVA straling is het hele jaar aanwezig (ook in de herfst en winter).
  • Van UVB straling worden we bruin. UVB zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dat is positief, maar UVB-stralen zijn ook de belangrijkste veroorzakers van verbranding van de huid.
  • UVC is het sterkst, maar deze straling wordt door de ozonlaag geblokkeerd en komt niet op aarde.

Geniet van de zon, bescherm je huid met SPF

Voor de aanmaak van vitamine D kun je iedere dag een kwartiertje ‘onbeschermd’ naar buiten, daarna dien je maatregelen te nemen en je huid te beschermen door je in te smeren met een product dat een SPF bevat. Wist jij dat je, al ben je ingesmeerd met factor 50, niet onbeperkt in de zon kunt?
 
Een rekensom:
Heb je een lichte huid en verbrand je normaal gesproken nog net niet als je vijf minuten in de zon bent? Dan kun je, als je factor 50 gebruikt 50 x 5 = 250 minuten in de zon zonder te verbranden. 
Dit geldt alleen mits je elke twee uur zonnebrandcrème aanbrengt. Immers, de zon breekt het filter in je product af. 

Tips om je huid beter te beschermen:

  1. Gebruik een dagcrème die naast een zonnefilter (UVA èn UVB) ook hydraterende en huidherstellende ingrediënten bevat. Dan hoef je geen aparte hydraterende crème onder je zonnefilter te gebruiken. Als je foundation gebruikt, kun je dat over je zonnefilter aanbrengen. Zorg dat de foundation minimaal een SPF van 30 heeft.
  2. Werk je de hele dag binnen, maar zit je vlakbij een raam? Realiseer je dan dat UVA-stralen door glas gaan. Je verbrandt niet, maar ook binnenshuis kan je huid door straling verouderen. Wil je extra bescherming tegen schadelijke effecten van de zon? Overweeg dan een serum dat rijk is aan antioxidanten en breng dit vóór je zonnefilter op je gezicht aan.

Nog een klein ‘weetje’ 

Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94% van de zonnestralen. Een product met een factor 30 beschermt voor 96,5% en een factor 50 tegen 98%. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% beschermt.

Een heel fijne en zonnige zomer gewenst en vraag je regelmatig af: zon ik wel gezond?

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: