Al 15 jaar ervaring
Orthomoleculair voeding- & huidspecialist
Wetenschappelijke bewezen producten
Couperose

Wat kun je zelf doen tegen couperose?

In dit blog zal ik beschrijven hoe couperose ontstaat, hoe je er van af kan komen en wat je er aan kan doen om het (deels) te voorkomen.

Hoe ontstaat couperose?

In onze huid zitten, net als in de rest van ons lichaam, heel veel bloedvaten. Grote bloedvaten die overgaan in heel veel kleine bloedvaatjes, de haarvaatjes. Wist je dat je meer dan één kilometer aan haarvaatjes hebt? Deze haarvaatjes worden door invloed van kou en/of warmte nauwer of wijder. Zo wordt de temperatuur van de huid geregeld.

De fijne bloedvaatjes liggen heel dicht onder de oppervlakte van de huid. Door het vele samentrekken en uitzetten van de haarvaten kunnen de spiertjes in de vaatwanden vermoeid raken. Hierdoor kunnen ze soms na verloop van tijd niet meer goed aanspannen. Hierdoor blijft het haarvaatje zichtbaar. Soms knappen er ook wel eens wat vaatjes. Je ziet dan op de huid rode vlekken, draadjes en soms een klein rood ‘spinnetje’. Dit noemen we couperose.

Vooral mensen met een relatief lichte en dunne huid kunnen last krijgen van couperose. Het komt vaak voor op de wangen, de neus, de kin en het decolleté. Juist vanwege het feit dat couperose vaak in het zicht zit, vinden veel mensen het vervelend en erg storend.

Welke behandeling is er voor couperose?

De cosmetisch storende bloedvaatjes kunnen worden verwijderd door ze te coaguleren. Bij deze behandeltechniek wordt met een warm naaldje het bloedvaatje dichtgesmolten. Deze techniek is erg veilig (het naaldje gaat niet door de huid heen) en de vaatjes die verwijderd zijn, komen niet meer terug.

Een andere mogelijkheid voor het behandelen van couperose is door middel van een laser. Vaak zijn er dan wel meerdere behandelingen nodig voordat de beschadigde vaatjes echt onzichtbaar zijn. Daarnaast bestaat het risico dat ook gezonde haarvaatjes worden geraakt door de laserkop.

Een andere mogelijkheid om couperose aan te pakken is door middel van microneedling met de Dermapen4. Met deze behandeling maken we de de huid dikker en weerbaarder maken. De bloedvaatjes worden opnieuw aangemaakt en geherstructureerd. De stevigere huid die ontstaat is weerbaarder om zo het ontstaan van nieuwe couperose tegen te gaan.

Is een couperose behandeling pijnlijk?

Je zult een behandeling waarschijnlijk wel voelen. Zowel coagulatie als een dermapenbehandeling zijn niet geheel pijnloos.

Structureel

Als de couperose verwijderd is door middel van coagulatie, is het zaak om het ontstaan van couperose structureel aan te pakken. Voor de structurele huidverbetering en dus versteviging van de bloedvaatjes is microneedling een oplossing.  Om de huid van binnenuit en buitenaf zo sterk mogelijk te maken adviseer ik deze behandelingen altijd in combinatie met het gebruik van grote doseringen vitamine C  (zowel in huidverzorgende producten als in voedingssupplementen). 

Voorkomen is beter…….

Hoewel de aanleg voor couperose afhankelijk is van het huidtype en erfelijk bepaald is, kan je met de volgende adviezen de vorming van couperose voorkomen of vertragen:

  • Let op met te grote schommelingen tussen warmte en kou;
  • Bescherm de huid in de zomer met een goede hoge beschermingsfactor;
  • Bescherm de huid in de winter met een goed voedende crème;
  • Vermijd een te hete douche en beperk sauna-bezoek (met name de hele hete sauna’s);
  • Vermijd te heet gekruid eten, hete dranken en alcohol;
  • Stop met roken.

Wat ik naast deze leefstijl regels vooral adviseer is om visolie te gaan supplementeren. Dat houdt je vaatwanden soepel. Voorkomen is beter dan genezen……

Astrid Sparreboom

Astrid Sparreboom

Orthomoleculair voeding- & huidspecialist

Alle artikelen

In deze blog:

Lees ook: